Въпроси и отговори: Читатели

 

Незрящ съм и искам да ползвам библиотеката. Как да се регистрирам, за да си изтегля и прослушам записите?

Свържете се с нас и вие ще си изпратим линк към пространството, където са поместени произведенията и каталозите. Ако си изберете конкретна книга от каталога можем да ви я изпратим по Skype или по друг удобен за Вас начин.

Мога ли да поръчам книга за запис от доброволец?

Ако желаете да го направите изпратете ни заявката си по електронната поща.

Студент съм и имам нужда да ми бъдат прочетени книги, по-малки текстове и лекции. Можете ли да помогнете с намирането на човек, който да направи това на доброволни начала?

При всички положения ще опитаме. Онова, което трябва да направите е да се свържете с нас и ни предоставите списък с желаната литература за прочит.

Има ли някакви ограничения за обема на книгата, която мога да поръчам за прочит?

Не.

Има ли ограничения за броя на книгите, които да ми изпратите?

Не. Имайте предвид, обаче че аудиофайловете са доста по-големи като обем от текстовите и съответно получаването им ще е по-бавно.

Мога ли да си избера книга, която не е монтирана след прочита?

Да, щом това е желанието ви. Предварително се извиняваме за евентуалното лошо качество. Монтирането и прослушването също се извършва на доброволни начала. Поради тази причина обработката на част от изданията не става толкова бързо, колкото ни се иска. Все пак, не е малък и броят на записите, които са с доста добро качество, въпреки че не са подлежали на допълнителна обработка след прочита.

Искам да чета само книги, които са монтирани след прочита – отбелязвате ли това в каталозите?

Да

Има ли някъде информация за произведението, автора, четеца в текстов файл или цялата информация се съдържа в аудиофайловете?

Такава информация се съдържа във файла info.txt. Тъй като в началния етап на инициативата не бяхме посочили подобно условие не всички произведения разполагат с такъв „паспорт”.  Стремим се да прецизираме тази част от работата си.

Част от произведенията са записани по няколко пъти – каква е причината за това?

Обикновено голямото желание на доброволците да записват популярни творби. Ние поддържаме каталози, за да избягваме  подобни случаи. От друга страна, след като текстовете вече са прочетени, това има и своите положителни страни – читателят може да избира, а също и да сравнява начина, по който различните хора интерпретират  едно и също стихотворение, разказ или роман.

При подбора на произведения за прочит взимате ли предвид каталозите на фонобиблиотеката на Съюза на слепите?

Да. В случай, че дадена творба е вече записана там препоръчваме да бъде избрано друго заглавие. Каталога на фонобиблиотеката е качен тук. Той се обновява веднъж годишно. Списък с новозаписаните и възстановените заглавия за 2014 г. беше публикуван в първия за тази година брой на сп. „Зари”.

Ползвам говореща програма и се затруднявам да намеря списъка с категориите, когато вляза в блога. Как да се справя с това неудобство?

Натиснете Ctrl+F и в полето за търсене напишете „Меню” и потвърдете с ENTER. Когато се позиционирате върху този елемент отново маркирайте избора си със същия клавиш.

Кога ще бъде готова страницата, от която ще мога да си изтеглям книгите?

Надяваме се това да стане в най-близко бъдеще.

Интернетът ми е слаб и се затруднявам да изтегля файловете – бихте ли ми ги изпратили по пощата?

Ще направим всичко възможно да получите желаната от вас книга.

Не умея да работя с компютър, може ли въпреки това да прослушвам книгите?

За целта ще Ви  бъде необходим mp3 плеър. Помолете някой свой близък да ви копира файловете в паметта на устройството.

Каква е връзката между инициативата и Съюза на слепите?

Инициативата стартира в рамките на ССБ и по-точно на Столичната организация.  От 1 февруари 2015 г. „Подари ми история” започна своето самостоятелно и независимо от Съюза съществуване.

Какво е отношението ви към Съюза на слепите?

Въпреки отделянето на инициативата от ССБ ние много държим на и ще се опитваме да стимулираме бъдещо сътрудничество с тази организация. Съюза има дългогодишен опит в звукозаписа и голям фонд от заглавия. Разбирането ни е, че и двете страни работят в една посока и обмена на опит би следвало да е взаимен.

Има ли смисъл да се дублира и конкурира ССБ с предлагането на услуга, която вече съществува от години?

„Подари ми история!” е нещо съвсем различно от това, което предлага съюза на своите членове. Според нас най-точното понятие, доближаващо се до реалността е „допълване”. Желанието ни е да помогнем за разширяването на аудиофонда, за това читателите с нарушено зрение да разполагат с максимално голям избор и  в дългосрочен план, макар да не става дума законкуренция, да допринесем за развитието на самата фонотека.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: