Ръководства

Как да изпратим файл чрез програмата Dropbox?

Александър Велков

В случай, че вече сте инсталирали програмата папка с нейното име се е появила някъде на вашия хард диск. Ако операционната ви система е Windows 7 ще намерите тази папка в основната служебна с името на юзъра (в моя случай „Sasho“).

За да ни изпратите един файл е необходимо да направите следното:

 1. Копирайте файла в програмата. Можете да създадете подпапка на папката Public и да поставите файла в нея. Ако файловете са няколко – архивирайте ги;
 2. Кликнете върху файла, който желаете да изпратите с десен бутон. От появилото се меню изберете Copy public link.;
 3. Влезте в електронната си поща и поставете линка в съобщението, което ще изпратите (чрез натискане на десен бутон и избор на Paste/Постави). Той ще изглежда по следният начин:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24152339/glasovete%20im%20chuvame/seriali%20audio.rar

В случай, че желаете да изпратите цяла папка без да я архивирате е необходимо да извършите следните действия:

 1. Влезте в сайта http://www.dropbox.com с потребителското име и паролата си;
 2. Още на първа страница ще видите списъка с папките, които са на компютъра ви;
 3. Изберете файл или папка и с ляв бутон на мишката кликнете върху Share;
 4. В новопоявилият се прозорец от вас се изисква да въведете e-mail-а на получателя (Email or name) и да активирате бутона Send. Можете да напишете и съобщение на предвиденото за това място (Message (optional)). Ще забележите, че линкът към папката ви е поставен автоматично в началото на формата (Link to folder).

След  активирането на бутона Send връзката се изпраща към желания от вас адрес. Получава се съобщение от типа:

From Alexandur:

„Файлове от Сашо“

Click here to view evgeni

(Alexandur shared these files using Dropbox. Enjoy!)

Изпращане на файлове чрез WeTransfer

 1. Влизате в началната страница на сайта от тук: https://www.wetransfer.com/
 2. Избирате безплатната версия, където може да изпращате файлове до 2 GB
 3. Добавяте файл чрез прозореца Add files
 4. От прозореца Friend’s email добавяте пощенските адреси, до които искате файловете да бъдат пратени
 5. От прозореца Your email добавяте своята е-поща
 6. След това имате опция за текст
 7. Когато изпълните по горните стъпки бутона Transfer става син, което показва, че файловете могат да се пратят. Натискате го и изчаквате да зареди.
 8. След като зареди файловете са готови за изтегляне от пощата (пощите), на които сте ги пратили. Линка е активен в рамките на 7 дни.
 9. На вашата поща ще получите съобщение от типа: 

  Thanks for using WeTransfer – file sent to dobringeorgievdobrev@gmail.com
  Files successfully sent to
  dobringeorgievdobrev@gmail.com
  ‘Karl Marx’

  Recipients
  dobringeorgievdobrev@gmail.com
  Files (391 MB total)
  Karl Marx.zip

  Will be deleted on
  5 April, 2016

  Download link
  http://we.tl/10ZtozyKt1

Добрин Добрев

Александър Велков

 

Изпращане на файлове чрез ABV – DOX

За да ни изпратите файлове чрез АБВ – DOX е необходимо да изпълните следните стъпки:

 1. Създайте папка с името на книгата и копирайте в нея аудио файловете (не забравяйте да добавите файл “info.txt”, съдържащ информация за автора, книгата, издателството, годината на издаване и четеца);
 2. Архивирайте папката в “zip” или “rar” формат;
 3. Влезте в сайта: http://dox.abv.bg/files/share;
 4. Активирайте линка „ИЗБЕРИ ФАЙЛ“, ще се отвори прозорец, показващ папки във вашия компютър, маркирайте желания от вас файл и кликнете върху „Отвори“;
 5. Под „ИЗБЕРИ ФАЙЛ“ ще се появи името на архива. Кликнете върху новопоявилия се бутона „КАЧИ ФАЙЛ“. Можете да прикачите файл с максимална големина от 1 ГБ. Времето за прикачване зависи от обема. Възможно е да се наложи да изчакате няколко минути. Частта от файла, която е качена до момента е отбелязана с проценти. ;
 6. След прикачването се появяват два линка – Линк за сваляне и Линк за изтриване. Копирайте линка за сваляне и го поставете в писмото, което ще изпратите до podariistoria@gmail.com. Линкът ще бъде достъпен за изтегляне за период от 2 седмици, след което автоматично ще бъде изтрит от системата.

Александър Велков

Теодора Йосифова

Изпращане на файлове чрез transit.dir.bg

За да ни изпратите файлове чрез transit.dir.bg е необходимо да изпълните следните стъпки:

 1. Създайте папка с името на книгата и копирайте в нея аудио файловете (не забравяйте да добавите файл “info.txt”, съдържащ информация за автора, книгата, издателството, годината на издаване и четеца);
 2. Архивирайте папката в “zip” или “rar” формат;
 3. Влезте в сайта: http://tranzit.dir.bg/;
 4. Активирайте бутона „Избор на файл“, ще се отвори прозорец, показващ папки във вашия компютър, маркирайте желания от вас файл и кликнете върху „Отвори“;
 5. На мястото на бутона „Избор на файл“ се появява сива лентичка. По време на прикачването лентичката се изпълва в зелено. Когато това се случи на нейно място се появява името на вече прикачения файл. Кликнете върху бутона „ИЗПРАТИ И ВЗЕМИ ЛИНК“.
 6. След прикачването се появяват два линка – Линк за сваляне и Линк за изтриване. Копирайте линка за сваляне и го поставете в писмото, което ще изпратите до podariistoria@gmail.com. Линкът ще бъде достъпен за изтегляне за период от 120 часа (5 дни), след което автоматично ще бъде изтрит от системата.

Александър Велков

Теодора Йосифова

Google Drive

Google Drive ви дава възможност да имате достъп до своите файлове от всяко устройство. Независимо къде сте може да отваряте и редактирате своите файлове. Google Drive ви предоставя 15  GB безплатно пространство, но ако имате нужда може да закупите допълнително.

Организацията на файлове в Google Drive се осъществява чрез папки, а достъпа до тях е възможен, когато влезнете чрез акаунта си в Гугъл.

Google Drive може да се използва както от официалния сайт /https://www.google.com/drive/, така и като приложение за вашия телефон и компютър.

Качване на файлове в Google Drive

 1. Ако ползвате компътър влезте в: https://drive.google.com/
 2. Отворете или създайте папка.
 3. За да качите файлове или папки просто ги придърпайте в страницата, чрез бутона New може да качите своите папки и файлове чрез избирането им от меню.

Ако използвате мобилното приложение или това за персоналния ви компютър, ще откриете папка наречена Google Drive и за да качите желаните файлове просто ги придърпвате в папката.

Споделяне

Опцията “Shared with me” на Google Drive ви позволява да виждате това, което другите са споделили с вас.

За да споделите файл или папка кликате върху тях след това натискате бутона “Share” и добавяте мейлите на избраните от вас потребители. След това натискате „Done” и сте готови.

 

Добрин Добрев

Запис с програмата Free sound recorder

Това е безплатна програма, предназначена за запис на файлове. Използват се три бутона – „Стоп”, „Пауза” и „Започване на запис”. Те са оградени в квадратчета. Когато спрете записа с бутона „Стоп” готовият файл ще се появи в бялото поленце отдолу. От там можете да го прослушате. Файлът се запазва в папка с името на програмата. Тя(папката) се създава автоматично при инсталацията, обикновено в  „Моите документи”.Друг вариант е, след края на записа, да кликнете с десен бутон върху файла в бялото поле. От менюто изберете „Copy current file” и след това посочете къде искате да бъде запазен.

Теодора Йосифова 

Александър Велков

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: