Към доброволците и ползвателите на библиотеката на „Подари ми история!“

Скъпи приятели!

В края на 2014 г. стартирахме с идея, нереализирана до момента в подобен мащаб: а именно инициатива за прочит на книги от доброволци и предоставянето им онлайн в аудиоформат. За четири години, подпомагани активно от платформата „Тайм хироус“, успяхме да привлечем над 500 доброволци, записали повече от 1500 заглавия. Сред включилите се са автори на произведения, преводачи, актьори, журналисти, студенти и ученици, живеещи както в България, така и зад граница. Освен в лично качество, в каузата ни взеха участие и класове от средно-образователни училища, студенти от определени специалности в наши университети, читалища, аудиостудиа, читателски клубове, големи компании, развиващи бизнеса си в България. Освен на български, бяха записани произведения на английски и немски език. Бяха направени преводи на неиздавани произведения, имаше четения с разпределяне на роли, организирани бяха и събития с по-голяма публичност или предназначени за отделни общности. Радваме се, че постигнахме толкова много, изживяхме прекрасни моменти чрез общуването и прослушването гласовете на доброволците обърнали се към нас.

Правейки си равносметка за постигнатото през тези четири години, в много отношения можем да бъдем горди със себе си, в други – да съжаляваме, че не сме постигнали повече. Малкият ни екип от 4-5 човека съчетаваше професионалната си кариера с удоволствието да отделя от свободното си време за контактуване с четци и читатели, прослушване и монтиране на аудиокниги, подреждането им в каталога и поддръжката на блога Фейсбук и уеб страницата на „Подари ми история!“. За нас винаги е  било чуждо, като вариант за развитие, да създадем сдружение, фондация или друг тип НПО, чрез което да се търси финансиране за осъществяване на идеята. Възприемали сме работата си като допълваща дейността на библиотеките, най-вече на специализираните такива,   поддържани от организации за незрящи. Такъв тип неформално битуване си има своите позитиви и негативи. Сред позитивите са липсата на бюрокрация и гъвкавост в рамките на екипа по отношение на работно време, ангажименти и творчески решения. Сред негативите са липсата на финансиране, което често е необходимо за неща, които трудно могат да се постигнат чрез работа на доброволни начала(например изграждането на оптимално работеща и многофункционална библиотечна уеб страница), нарастването на отговорността и ангажираността при контактуването с медии и институции, припознаващи те с времето като легитимен субект, представляващ интересите на хората със зрителни увреждания. В някаква степен, изправени пред дилемата дали да се формализираме като субект или да си останем сбор от добре стиковани помежду си, но все пак свободни електрони, ние избрахме второто.

За щастие средата на разпространение на аудиокниги през 2019 г. е малко по-различна от тази през 2015 г., когато стартирахме „проекта“ „Подари ми история!“. Някъде в средата на този период най-голямата ни организация създаде платформа за аудиокниги и започна да я запълва със записите от фонда си, събрани през 50-те и повече години от съществуването на фонобиблиотеката. Пазарът за продажба на аудиокниги се развива доста динамично и вече на сравнително ниски цени, на базата на месечни такси, могат да се ползват големи масиви от заглавия. Това в никакъв случай не обезсмисля записа на аудиокниги от доброволци и ние сме сигурни, че занапред ще възникват и други подобни начинания. Вярваме, че, както самите ние почерпихме от опита на предходни инициативи, сходни на нашата, и те ще вземат нещичко от „Подари ми история!“.

Екипът на „Подари ми история!“ ще продължи да приема заявки за прочит до края на юни 2019 г. и съответно ще контактуваме с доброволците, докато тези произведения бъдат прочетени. Аудиокнигите ще останат на разположение на читателите поне до средата на 2020 г. и се надяваме дотогава да намерим начин да прехвърлим фонда към хора и организации, които да продължат да разпространяват прочетеното сред незрящите и в бъдеще.

Приключваме без драми, а по-скоро със съзнанието, че всяко нещо е ценно за времето си и често краят му е знак, че след него ще дойде  друго, още по-добро. Слагаме точката с убеждението, че сме дали всичко от себе си, за да споделим любовта си към книгите с хора със зрителни проблеми. След тази точка ще започне ново изречение, нов абзац, страница и т. н. Ние ще продължим да правим неща, без да мислим колко би се остойностил този труд в пари, не защото последното е лошо, а просто защото сме устроени така. Желаем на всички, вложили зрънце от себе си в „Подари ми история“ чрез прочит на книга или по друг начин, да запазят доброволческия дух в себе си и да продължат да влагат сърцата си в мисии, които го заслужават.

 

Екипът на подари ми история

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: